imagen-noticia
Acción sindical

Nova granota ignifuga i les hores plantats al sol…

En els darrers anys, des del Comitè de Seguretat i Salut que presideix SAPOL hem estat treballant per aconseguir un millor uniforme per la plantilla de la UREP (antiga USP), on la pedra angular va ser la granota, per les característiques del seu teixit, ininflamabilitat, la seva capacitat transpirable, confortabilitat així com les resistències mecàniques del teixit.

Des de la Coordinadora de Prevenció CCOO GUB, a l’escrit núm. 1-2019-0340810-1 amb registre d’entrada el 29/05/2019, es va sol·licitar amb caràcter urgent la comprovació per part del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del risc tèrmic que pot produir el teixit de la nova uniformitat tipus granota de la Unitat de Suport Policial i la convocatòria de la Comissió de Vestuari al més aviat possible. 

La petició de la valoració del risc tèrmic parteix de, segon l’escrit, “la constatació que el nou teixit és molt més aïllant tèrmic que en les anteriors confeccions, cosa que fa augmentar la temperatura corporal fins el punt de ser un risc per a la salut”.

Feta la consulta des de la Unitat de Compres del Departament de Logística i Infraestructures a l’empresa proveïdora, aquesta ha aportat un informe comparatiu de la granota de CME, l’anterior teixit de la granota USP i l’actual teixit, on asseguren que el teixit utilitzat per confeccionar la nova granota ignífuga de la UREP no suposa cap risc per a la salut de l’usuari/ària. Des de Sapol considerem necessari i així ho sol·licitem a l’Administració per la propera provisió de granotes, canviar el teixit per un altre amb les mateixes prestacions i que no doni aquesta sensació tèrmica.

Suposem que la empresa proveïdora no ha realitzat les proves durant quatre hores o més, amb exposició directa al sol en els mesos de juliol i agost com hauran de patir a la UREP especialment amb els dispositius de control de la venda ambulant. 

La realitat del cas és que, amb la manca de personal de la unitat i els compromisos de servei als diferents punts de control, les patrulles han de romandre a ple sol als indrets de Plaça de Catalunya, Passeig de Joan de Borbó, Passeig Colom... durant 4 hores o més, pràcticament sense relleus degut a la manca de personal i fent rotacions de uns punts als altres on l’únic temps fora de la exposició solar és el trasllat d’un punt a l’altre. 

Tan mateix, a banda de la prova comparativa feta per la empresa citada, la sensació tèrmica de la nova granota és exponencialment superior a la anterior i el resultat és d’angoixa i marejos, al que hem d’afegir l’increment tèrmic que genera l’armilla antibales amb la nova funda.

Som conscients de les nostres responsabilitats i els compromisos que el nou govern municipal a assolit amb la venda ambulant i la seguretat de la nostra ciutat, però hem de posar en valor la salut i cura de la plantilla en ares a garantir la seguretat del personal, el nombre d’efectius i la sostenibilitat dels serveis a desenvolupar per l’acompliment dels compromisos.

Per tot plegat, demanem a la prefectura faci la previsió dels relleus necessaris per garantir la salut del personal afectat, tingui flexibilitat en la obligació de dur les peses de l’uniforme que generen més sensació de calor (armilla, gorra...) als punt estàtics de control amb exposició directa del sol i disposi a facilitar aigua i sucs durant el servei a les patrulles.


DIRECCIÓ SAPOL

  • Tags

Comparte esta página