imagen-noticia
Acción sindical

Sembla ser que ens queixem sense motiu... Es mereixen un premi?

L’administració fa una publicació on explica com de bé ha gestionat la pandèmia durant l’estat d’alarma i què ràpid i bé han actuat.

Us fem un resum:

Hem fet 625 proves PCR i 8.360 tests serològics a la plantilla municipal, des de l’inici de la pandèmia, des del Departament de Prevenció de Riscos Laborals hem portat a terme diverses accions per prevenir i fer front a la COVID-19 a la nostra organització. Una d’elles ha estat les proves per detectar el Coronavirus o els anticossos entre la plantilla municipal. En concret, hem fet PCR o tests serològics seguint les indicacions de la Vigilància de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

A l’inici de la pandèmia vam veure la necessitat de fer proves als treballadors dels serveis essencials que treballaven presencialment. En aquell moment la xarxa sanitària pública no feia proves a les persones asimptomàtiques i ens havíem d’assegurar que els casos positius, sospitosos o els contactes de positius, entre aquests treballadors, estaven lliures de contagis en reincorporar-se a la feina.

Durant el mes de març i abril vam fer jornades de proves PCR massives a treballadors essencials, principalment Guàrdia Urbana i Bombers. En total, vam fer 625 proves.

A mitjans d’abril vam començar a fer una segona tanda de proves, aquesta vegada de tests serològics de detecció d’anticossos, també entre els treballadors de serveis essencials presencials, de nou de la Guàrdia Urbana i els Bombers, i de l’Institut Municipal de Serveis Socials. L’objectiu era conèixer el grau d’immunitat d’aquests col·lectius i detectar possibles casos asimptomàtics. En aquesta tanda vam fer proves a 617 persones.

Finalment, i amb els mateixos objectius que a la segona tanda de proves, des del mes de juliol hem estat fent tests serològics de detecció d’anticossos entre tota la plantilla municipal. D’aquesta manera, podem preveure i gestionar possibles escenaris de futur. La plantilla ens hem pogut fer aquesta prova voluntàriament i l’estem portant a terme a les mateixes dependències municipals. Per a la interpretació dels resultats hem seguit els protocols sanitaris vigents, tant del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya com del Ministeri de Sanitat, protocols en revisió permanent tenint sempre en compte l’evolució i la nova informació disponible sobre la malaltia. D’acord amb els resultats d’anticossos i les seves possibles combinacions, els protocols també preveuen les actuacions a fer en cada cas. El 9 de setembre havíem fet 7.743 tests.

El lot COVID per a la desinfecció complementària:

A les instal·lacions municipals hem aplicat diverses mesures com el reforç del servei de neteja i desinfecció d’edificis, la instal·lació de mampares als llocs d’atenció al públic, la disposició d’hidrogel, la identificació i avaluació mèdica del personal especialment sensible, i el servei de suport psicològic. També hem dotat al personal dels equips de protecció individual, hem fet les proves de detecció del Coronavirus i hem indicat amb cartells i comunicats interns les mesures a seguir per minimitzar riscos. A més, des del mes de juliol també hem començat a repartir el Lot COVID.

El lot consisteix en un cubell amb diversos productes de neteja que hem distribuït en determinats espais municipals perquè els mateixos treballadors puguin fer una desinfecció suplementària a l’habitual. D’aquesta manera, després dels diferents usos, nosaltres mateixos podem reforçar la neteja i desinfecció que fan els equips de neteja.

Hem repartit 1.233 Lots COVID.

Hem impulsat aquesta iniciativa des de la Direcció de Logística i Manteniment d’Edificis de la Gerència de Recursos, i des del Departament de Prevenció de Riscos Laborals ens hem assegurat que els productes de neteja i desinfecció siguin correctes per al seu ús, compleixin amb els requisits legals i no provoquin reaccions adverses al personal.

El Lot COVID consta de:

1 ampolla de desinfectant amb dosificador
1 gel hidroalcohòlic de 500 ml amb capacitat viricida
1 paquet de tovalloles o paper d’un sol ús

Diferències entre una PCR i un test serològic de detecció d’anticossos:

- PCR: prova diagnòstica que detecta exclusivament el material genètic del virus i ens permet saber si està actiu o no en el moment de la prova. Els resultats triguen entre 24 i 48 hores, i es fa amb una mostra del nas i la gola, que s’extreu amb l’ajuda d’un bastonet.

- Test serològic de detecció d’anticossos: prova serològica per detectar si tenim anticossos actius i anticossos de memòria en el moment de la prova. És a dir, ens permet conèixer els índexs d’IgM (si són alts, el virus està actiu en el moment de la prova) i d’IgG (si són alts, hem generat anticossos de memòria contra la COVID perquè hem passat la infecció prèviament). Els resultats s’obtenen en 20 minuts i la prova consisteix en una punció digital que obté una mostra de sang que permet saber si tenim o hem tingut una infecció pel virus.

Que cadascú tregui les seves conclusions.

DIRECCIÓ SAPOLVer documento

  • Tags

Comparte esta página